1. mája 2013

Foxit Reader 6 – alternatíva pre Adobe Reader

Používanie súborov PDF je v súčasnosti je bežná vec. Formuláre, časopisy, letáky, knihy… Väčšina ľudí používa na prehliadanie PDF dokumentov Adobe Reader. Ale prečo?

Kedy som tiež patril k davu používateľom programu od Adobe. Ale prečo ho vlastne používať, keď nie je najlepší na trhu? K najznámejším alternatívam patrí Foxit Reader, Sumatra PDF, PDF-XChange Viewer či Nitro Reader. A práve Foxit Reader sa mi zdá ako správna voľba (skoro ako slogan LIDLu :-).

Prednedávnom vyšla jeho šiesta verzia. Medzi jeho najpoznateľnejšie novinky patrí Ribbon založený na Microsoft Office 2013 (Office 15). K čomu sa priznáva aj samotná firma. Grafické prostredie poskytuje intuitívne používanie. Komu sa však nové prostredie nepozdáva, môže sa prepnúť do staršieho rozhrania File | UI Options | Change Toolbar Mode | Classic Toolbar Mode.
foxit_reader_classic_toolbar_mode
Classic Toolbar Mode
foxit_reader_ribbon
Ribbon
Ďalšou významnou novinkou je zavedenie tvorby PDF (s tým je spojená aj virtuálna tlačiareň Foxit Reader PDF Printer). Táto funkcia bola dostupná iba v profesionálnej verzii, teraz je už aj vo verzii zdarma. Výhodou virtuálnej tlačiarne je, že ju môžete požívať vo všetkých programoch podporujúcich tlač.

Existujúce dokumenty z MS Office môžu byť prekonvertované do súboru PDF. Treba mať však tento MS Office aj nainštalovaný a to minimálne vo verzii 2003. Dokument môže byť vytvorený aj zo schránky Windows, priamo zo skenera alebo vytvoriť prázdnu stranu.

Za zmienku stojí aj vytváranie a vkladanie vlastných pečiatok. Tieto pečiatky môžete vkladať do PDF dokumentu. Máte na výber preddefinované pečiatky, vlastné a dynamické.
foxit_vlozenie_peciatky
PDF Sign umožňuje používateľom elektronicky podpísať dokument. Je však potrebné sa zaregistrovať do služby DocuSign. Taktiež môžete vložiť váš naskenovaný podpis alebo sa podpísať priamo na dotykovom zariadení.
TIP: Vypnutie úvodnej reklamy: File | Preferences | General | Show Advertisement
Dosť bolo noviniek. A prečo používať Foxit Reader a nie Adobe Reader. Dôvodov je niekoľko.
  • Nezaberá toľko miesta miesta na disku (po plnej inštalácii cca 77 MB, Adobe Reader okupuje 115 MB)
  • Lepšia správa pamäte (program bez otvoreného PDF - Foxit Reader cca 16 MB, Adobe Reader sa v procesoch vyskytuje 2x: 8 + 7 MB = 15 MB, s otvoreným 150 stranovým PDF dokumentom (text a obrázky) - Foxit Reader cca 50 MB, Adobe Reader cca 18,5 + 6 MB = 24,5 MB, po prejdení dokumentu od 1. strany po poslednú s Page down – Foxit Reader cca 62,5 MB, Adobe Reader 94,5 + 6,5 MB = 101 MB).
foxit_reader_pamat_prazdne
Prázdny Foxit Reader
adobe_reader_pamat_prazdne
Prázdny Adobe Reader
foxit_reader_pamat_otvorene
Foxit Reader po otvorení PDF
adobe_reader_pamat_otvorene
Adobe Reader po otvorení PDF
foxit_reader_pamat_listovanie
Foxit Reader po prelistovaní cez Page Down
Acrobat Reader po prelistovaní cez Page Down
  • Okrem prehliadania dokáže PDF dokumenty vytvárať a pridávať obrázky, hudbu, videá, Adobe Flash animácie.
  • Umožňuje pridávať popisky, poznámky, práca s textom (zvýraznenie, vkladanie, nahradzovanie, podčiarkovanie vlnovkou), vytvárať screeny z jednotlivých častí dokumentu, kresliť, načrtávať, vkladať šípky, gumovať, merať vzdialenosti, atď.
Treba podotknúť, že Adobe Reader má vysoké výkyvy pamäte ak beháte po dokument sem a  tam. Mne to vyskočilo až na 220 MB (pri 2 GB RAM). Obsahuje aj plugin pre webové prehliadače Mozilla Firefox, Opera, Safari a Chrome. Nakoľko je Adobe Reader majoritným PDF prehliadačom, stáva sa častejšie aj terčom útokov cez bezpečnostné chyby.
Načítať komentáre Disqus

0 comments