7. mája 2012

Aký rozdiel je medzi soft a hard refreshom vo webových prehliadačoch?

Jedným zo spôsobov ako urýchliť prehliadanie vo webovom prehliadači je cacheovanie statických súborov. Pretože prehliadač znovu nesťahuje všetky súbory, ktoré sa na stránke nachádzajú. Stiahne si len tie, ktoré sa od predchádzajúcej návštevy stránky zmenili. A to šetrí nielen prenesené dáta ale aj čas. Dokonca administrátor stránky môže nastaviť exspiráciu nacacheovaných súborov, takže po vypršaní platnosti webový prehliadač automaticky skontroluje či na serveri existuje novšia verzia súboru.

Nie je refreš ako refreš

Soft refresh sa vykonáva stlačením tlačidla refresh/obnoviť alebo klávesovou skratkou F5/Ctrl+R. Funguje v Opere, Internet Exploreri, Firefoxe, Chrome a Safari.Tým sa dá príkaz prehliadaču, aby znovu skontroloval stav súborov. Ak sa súbor nezmenil, používa sa naďalej nacacheovaný súbor. Ak došlo k zmene súboru, stiahne sa súbor nanovo. Soft refresh je dátovo nenáročný, pretože sa prečíta iba HTTP odpoveď. Tam je napísané, či sa súbor zmenil alebo nie.
cached
Hard refresh je spôsob ako znovu načítať zo stránky všetky potrebné elementy ako javascripty, kaskádové štýly, obrázky atď. Ignoruje sa exspirácia súborov aj lokálna cache. A ako urobiť hard refresh? Pre jednotlivé prehliadače je to rôzne.

IE treba stlačiť Ctrl + F5 alebo Ctrl + kliknúť na tlačidlo obnoviť.
Vo Firefoxe Ctrl + Shift + R alebo Ctrl + F5.
V Opere Shift + tlačidlo obnoviť alebo Ctrl + R.
Google Chrome Ctrl + F5 alebo Shift +F5 alebo Ctrl + tlačidlo obnoviť.
Safari Shift + tlačidlo obnoviť.
uncache
Hard refresh sa hodí najmä vtedy, keď sa stránka nechce korektne načítať.
Načítať komentáre Disqus

0 comments