26. augusta 2012

Windows 8: Ako pridať tlačidlo Štart–aktualizácia

windows_start_tlacidlo
Niektorým používateľom Windows 8 chýba jedno tlačidlo, tlačidlo Štart. Ja osobne toto tlačidlo používam sporadicky, takže sa bez neho zaobídem. Iní sú bez neho stratení. Tak prečo si ho tam nedať?
Programov na pridanie tlačidla Štart je hneď niekoľko, napr. ViStart, Classic Shell, StartMenu7. Každý z programov má svoje pre aj proti.

ViStart je graficky kópiou tlačidla z Windows 7. Obsahuje zoznam nainštalovaných programov aj funkciu hľadania. To je ale všetko čo ponúka. Ponuka úpravy, pripnutia či zoradenia absentuje. Počas inštalácie buďte opatrní, aby ste si do PC nenainštalovali čo nechcete. Program je zdarma.
windows_8_vistart
Mne sa však z hľadiska nastavení a ceny najviac pozdáva výtvor Classic shell. Ten síce nie je primárne určený na pridávanie tlačidla. Ponúka hneď niekoľko skinov od klasickej ponuky cez XP až po Vista/Windows 7. Ponuka nastavení nie je chudobná. Pre viac nastavení sa prepnite na All settings. Môžete si nastaviť akcie po kliknutí myšou na tlačidlo, zoraďovať, pridávať, mazať, upravovať. Samozrejme nechýba funkcia hľadať. Program je lokalizovaný do mnohých jazykov. Nechýba slovenčina a čeština. Program je dodávaný zdarma.
windows_8_start_classic_shell
Tretí program je odlišný od Classic shell snáď len širokým menu, a že správa kategórií je len v spoplatnenej verzii, ktorá stojí 19,99 €. Lokalizácia je aj v českom jazyku, slovenčina chýba. Síce aj čeština má dosť nepreložených reťazcov. Ale aj tak tu preklad ani netreba.
windows_8_startmenu7
Aktualizácia: Firma Stardock uvoľnila novú verziu programu Start8. Tá ponúka najvernejšiu kópiu z Windows 7. Umožňuje klasický aj metroidný vzhľad, automatický štart do desktopu, vyhľadávanie, pripnutie obľúbených položiek priamo z panelu úloh, podporuje jumplisty, históriu naposledy otvorených položiek, rýchly prístup k Run…, vypnutiu systému cez pravé kliknutie. Vlastný obrázok pre tlačidlo Štart a hlavne funguje kláves Windows logo.
windows_8_stardock_start
Použitý zdroj: CNET.com
Načítať komentáre Disqus

0 comments